Esther Duflo, gruaja e dytë që fiton Nobelin në ekonomi në 50 vjet

29

Çmimi Nobel 2019 në Shkencat Ekonomike iu dha këtë vit 3 shkencëtarëve Abhijit Banerjee, Esther Duflo dhe Michael Kremer, për punën e tyre në zbutjen e varfërisë globale.

Suksesi i Esther Duflo do të thotë që ne kemi një fituese të dytë femër të çmimit Nobel në ekonomi, 50 vjet pasi u dha për herë të parë.

Gjetjet e hulumtimit të Laureates të Shkencave Ekonomike 2019 kanë përmirësuar në mënyrë dramatike aftësinë tonë për të luftuar varfërinë në praktikë. Si rezultat i një prej studimeve të tyre, më shumë se 5 milionë fëmijë indianë kanë përfituar nga programet e mësimit në shkolla.

Laureatët e Shkencave Ekonomike 2019 Abhijit Banerjee dhe Esther Duflo, shpesh me Michael Kremer, së bashku kanë kryer studime të ngjashme për çështje të tjera dhe në vende të tjera, përfshirë Indinë. Metodat e tyre të kërkimit eksperimental tani mbizotërojnë tërësisht në ekonominë e zhvillimit.

Në mesin e viteve 1990, Laureati i Shkencave Ekonomike, Michael Kremer, dhe kolegët e tij demonstruan se sa e fuqishme mund të jetë një qasje e bazuar në eksperiment, duke përdorur eksperimente në terren për të provuar një sërë ndërhyrjesh që mund të përmirësojnë rezultatet e shkollës në Kenian Perëndimore.

Monitor