Dy gratë me IQ më të lartë në botë, më inteligjente se Stephen Hawking dhe Albert Einstein

247

Në mesin e 10 njerëzve me inteligjencën më të lartë në planet janë edhe 2 gra. Dramaturgia amerikane Marilyn vos Savant dhe shahistja hungareze Judit Polgar. 2 gratë me IQ më të lartë se Stephen Hawking dhe Albert Einstein kanë shkëlqyer në fushën e veprimtarisë së tyre.

Marilyn vos Savant është një autore, pedagoge dhe dramaturge e një reviste amerikane. Ajo renditet e 6 në mesin e 10 njerëzve me inteligjencën më të lartë me një IQ=190.

Prej vitit 1986, ajo ka shkruar “Pyetni Marilyn” në revistën e së dielës, ku zgjidh enigma dhe u përgjigjet pyetjeve për tema të ndryshme. Midis tyre ishte një diskutim për problemin Monty Hall, për të cilin ajo parashtroi një përgjigje në 1990.

Kur ishte adoleshente Savant punoi në dyqanin e përgjithshëm të babait të saj dhe shkruajti për gazetat lokale duke përdorur pseudonime. Ajo u martua në moshën 16-vjeçare dhe u divorcua dhjetë vjet më vonë. Martesa e saj e dytë mbaroi kur ajo ishte 35 vjeç.

Vos Savant studioi filozofi në Universitetin Uashington në St. Louis, por u largua dy vjet më vonë për të ndihmuar në një biznes investimesh familjare. Savant u transferua në New York City në vitet 1980 për të ndjekur një karrierë në të shkruar. Para fillimit të “Pyetni Marilyn”, ajo shkroi Omni I.Q. Quiz Contest for Omni, i cili përfshinte kuize dhe ekspozime mbi sasi të inteligjencës (IQ) dhe ekspozime mbi inteligjencën dhe testimin e saj.

Në mesin e njerëzve më të inteligjent në planet në lojën e shahut është edhe emri i një gruaje tjetër. Bëhet fjalë për 52-vjeçaren hungareze, Judit Polgar. Hungarezja konsiderohet si gruaja më e fortë në shah e të gjitha kohërave. Ajo renditet e 8 në mesin e 10 njerëzve me inteligjencën më të lartë me një IQ=170.

Prej shtatorit të vitit 2015 gruaja gjeniale nuk është më aktive në këtë lojë. Hungarezja është nënë e dy fëmijëve Hana dhe Oliver.

Judit u vlerësua si gruaja më e mirë në këtë lojë kur ishte vetëm 15 vjeçe dhe e ruan ende këtë rekord edhe pse nuk është aktive në shah.

Ajo nuk shihet vetëm si pionere për gratë, por gjithashtu cilësohet si një nga shahisët më të mëdhenj që ka jetuar ndonjëherë.

Në vitin 2002 ajo mposhti kampionin mbretëror botëror, Garry Kasparov duke vijuar te pushtojë 10 kampionate botërore.