Kur fustani i shkurtër i fuste gratë në burg

116

Të jesh njeri mbetet një nga “detyrat” më të vështira edhe pse brenda llojit ka një tjetër nënndarje rolesh. Më e vështirë se të jesh njeri, mbetet të jesh grua.

Policët në Gjermani kanë pasur një detyrë të “rëndësishme” në vitin 1920. Ata duhet të masnin gjatësinë e fustanin të grave dhe vajzave që ecnin një rrugë. Asokohe, një centimetër më pak mund t’i kushtonte shumë një vajze a gruaje në rrugët e Gjermanisë.

 

Një ligj specifik ka pasur edhe në Amerikë për veshjen në plazh. Në vitin 1920 çdo plazh kishte kodin e tij të veshjes dhe shkelja e tij të çonte në burg. Nëse burrat mendonin se gratë nuk i kanë mbuluar sa duhet këmbët e tyre, metri maste dhe jepte verdiktin përfundimtar.

 

Kontrollorët e rrobave të banjos ishin të zakonshëm në “Venice Beach”, Kalifornia në vitin 1929. Ishte e ndaluar të merrje rreze dielli nëse kostumi i banjos ishte më i hapur seç duhej.

 

Të shumta kanë qenë rastet kur gratë dhe vajzat amerikane që kanë tentuar të refuzojnë zbatimin e rregullit, janë arrestuar me akuzën e mosbatimit të veshjes së rrobave të duhura të plazhit.