Kuptimi dhe historia, disa emra vajzash që i mbijetuan shekujve

322

Ne po sjellim më poshtë disa nga emrat e vajzave që janë përdorur prej shekujsh dhe vazhdojnë të jenë akoma në modë dhe të përdoren dhe sot

Emrat e vajzave:

Mary- E dashur, e hidhur, rebele, pikë deti, det i hidhur

Mary, ishte emri numër një për vajza në shtetet kristjane që flisnin anglisht deri në vitin 1940, ku humbi pozicionin në Amerikë pasi u parakalua nga Linda edhe Karen. Poeti Byron e ka lidhur emrin Mary me fuqi magjike. Mary besohet se e ka prejardhjen nga gjuha egjiptjane. Në këtë gjuhë, emri ka kuptimin “e dashur”,  ‘mry.t-ymn’. Më vonë, besohej se rrënja e emrit vjen nga fjalët hebreje “myrrh” (e hidhur, e idhtë) ose “mry” (rebel). Shën Jerome (viti 390) e lidhi emrin Mary me kuptimin pikë deti, marinari kur lidhi dy fjalë hebreje “mar” (pikë) edhe “yam” (det). Ende nuk ka një përgjigjie definitive për kuptimin, por duhet thënë se historia e këtij emri fillon me motrën e Mosesit, që çliroi hebrenjtë nga Egjipti. Më vonë emri mori rëndësi nga Nëna Mari, nënë e Jezusit. Emri u popullarizua më vonë nga mbretëresha Mary në historine e Anglisë, edhe ajo e Skocisë.

Adelaide-Fisnike, e këndshme

Emri ka lindur në shekullin e 10 nga Shën Adelaide, gruaja e Shenjtë Romake e perandorit i Otto Madh. Emri u bë i zakonshëm në Britani në shekullin e 19-të për shkak të popullaritetit të gruas gjermane e Mbretit Uilliam IV, për nder të së cilës qyteti i Adelaide-s në Australi u emërua në 1836.

Alice- Fisnike

Alice rrjedh në të vërtetë nga i njëjti emër si Adelaide. “Ky emër u bë popullor në Francë dhe Angli në shekullin e 12-të. Ajo u mbajt më pas nga heroina e Lewis Carroll “Alice (Liza) në botën e çudirave” (1865)

Clara –E qartë, e ndritshme, e famshme

Emri Clarus u mbajt nga disa shenjtorë të hershëm. Forma femërore u popullarizua nga Saint Clare e Asizit në shekullin e 13-të. Si një emër anglez, ai ka qenë në përdorim që nga mesjeta, fillimisht në formën Clare. Clara u bë më popullor në shekullin e 19-të.

Emery-  I/e zellshme

Ky është një emër unisex, por është bërë kohët e fundit më shumë popullor si emër vajze në Shtetet e Bashkuara. Normanët e futën atë në Angli, edhe pse ai kurrë nuk ishte popullor, mbijetoi deri në fund të Mesjetës. Si një emër modern, ai është i frymëzuar nga mbiemri Emery, i cili vetë rrjedh nga një emër mesjetar.

Emma- E tërë, Universale

Emri “Emma” është aktualisht i renditur si emri i dytë për vajza më popullorë në botë. Emri u prezantua në Angli nga Emma e Normandisë, e cila ishte gruaja e mbretit Ethelred II dhe më vonë gruaja e mbretit Canute. U bart edhe nga një shenjt austriak i shekullit të 11-të, i cili ishte quajtur ndonjëherë Hemma.

Florence- Lulëzim, Begati

Florence ishte më popullor në SHBA në kapërcyell të shekullit të kaluar dhe në dekadat e para të shekullit të 20-të: ai ishte në Top 10 në vitet 1886-1906, por nuk ka qenë në Top 1000 që nga viti 1981.  Ky emër është e një emër elegant në Britaninë e Madhe, tani në numrin 54. Ky emër është në ulje dhe ngritje në saj të grupit popullor muzikor Florence + The Machine.

Grace- Emër virtyti

Grace është një emër virtyt që u krijua në shekullin e 17 nga puritanët. Emri ka ekzistuar edhe si Gracia në Mesjetë. U përqafua nga amerikanët e epokës viktoriane, ai ishte emri më popullor i në këtë vend në vitin 1875. Emri renditet aktualisht si një nga 25 emrat më të përdorur në SHBA dhe është edhe më popullor në vendet e tjera ku flitet anglisht.

Isabel- Zotuar Perëndisë

Isabel është një derivat i emrit Elizabeth. Është përhapur në Spanjë, Portugali dhe Francë, duke u bërë i zakonshëm në mesin e familjes mbretërore nga ana e shekullit të 12-të. U popullua në Angli në shekullin e 13 pasi Isabella e Angouleme-ës u martua me mbretin anglez Gjonin, dhe ajo u përforcua më pas kur Isabella eFrancës u martua me Edëard II një shekull më pas. ”

Lillian- Lulja lilly

Një tjetër derivat i Elizabeth dhe ndonjëherë i shkurtuar për Lily. “Ky emër është përdorur në Angli që prej shekullit të 16-të.” Emri ka pasur një ringjallje mbresëlënëse në vitet e fundit.

Margaret- Perlë

Shën Margaret, mbrojtësja e nënave shtatzëna, u martirizua në Antioki në shekullin e 4. Më vonë legjendat thonë se u arratis me një dragua, me të cilin ajo shpesh është përshkruar në artin mesjetar. Shenjtja ishte popullore gjatë Mesjetës, dhe emri i saj ka qenë përdorur gjerësisht në botën e krishterë.

Sophia- Urtësi, vizion

Emri Sophia është aktualisht një nga emrat me popullaritet ekstrem në mbarë botën. Në SHBA, është emri  1, në Kanada i 2, Austria në vendin e 12, Australia në vendin 14 dhe në vendin e 15 në Angli. Ky ishte emri i një shenjtoreje të hershme, ndoshta mitike, e cili vdiq nga hidhërimi pasi u martirizuan tre bijat e saj. Legjendat rreth saj ndoshta u ngritën si rezultat i një keqkuptimi mesjetar të frazës ‘E shenjta Sofi’  që u kuptua për “E urta Sofi”, ndërsa Shën Sofia  ishte emri i një bazilike të madhe në Konstandinopojë.

Virginia- E pastër, e qashtër, virgjile

Ky ishte emri i foshnjës së parë angleze lindur në Botën e Re (kolonia e parë angleze në Karolinën e Veriut, SHBA: Virginia Dare në 1587 lindur në Roanoke Island. Ndoshta për shkak të kësaj, emri ka qenë përgjithësisht më popullor në Amerikë sesa kudo tjetër në botën anglisht-folëse, megjithëse në Britani dhe Amerikë ajo nuk është përdorur shpesh deri në shekullin e 19-të.