Burri do të paguajë ish-gruan për punët e shtëpisë, gjykata jep vendimin që ngjalli debat

81

Në një rast të veçantë, një gruaje kineze i është dhënë kompensim për punët e shtëpisë që bëri gjatë martesës së saj. Pas një debati të madh në lidhje me vlerën e punës në shtëpi, znj. Wang iu dhanë 50,000 juan (5,460 £) për pesë vjet punë të papaguar që ajo konsiderohej të kishte bërë për ish-burrin e saj z. Chen .

Sipas ligjit të ri, një bashkëshort ka të drejtë të kërkojë kompensim në një divorc nëse ai ose ajo mban më shumë përgjegjësi në rritjen e fëmijëve, kujdesin për të afërmit e moshuar dhe ndihmën e partnerëve në punën e tyre. Si i tillë, gjyqtari që kryeson çështjen tha që ndarja e pasurisë së përbashkët të një çifti pas martese zakonisht përfshin ndarjen e pasurisë së prekshme, ‘por punët e shtëpisë përbëjnë vlerën e pasurisë së paprekshme’.

Z. Chen kishte bërë kërkesë për divorc nga znj. Wang vitin e kaluar pas pesë vjet martese, vetëm që ish partneri i tij të përgjigjej me një kërkesë për kompensim financiar, pasi kishte argumentuar se chen nuk kishte marrë asnjë përgjegjësi për kujdesin e fëmijëve për djalin e tyre ose nuk kishte kontribuar për çdo punë shtëpie
Sipas organizatës për bashkëpunim dhe zhvillim ekonomik (OECD), gratë kineze kalojnë gati katër orë në ditë në punë të papaguar – afërsisht 2.5 herë më shumë se ajo e burrave. Eshtë një shifër që është më e lartë se mesatarja në vendet e OECD, ku gratë kalojnë dy herë më shumë sesa burrat në punë të papaguar.